Često postavljana pitanja

Kako dobiti vašu ponudu?

Našu ponudu možete dobiti na dva načina, tako da nam pošaljete vaš ortopantomogram (panoramski radiogram vaših zubi koji ne smije biti stariji od 6 mjeseci) ili da dođete kod nas na prvi pregled. Bez ortopantomograma ili prvog pregleda ne možemo vam napraviti ponudu.

Što je ortopantomogram?

Ortopantomogram ili jednostavnije rečeno ortopan je snimka koja obuhvata sve zube, gornju i donju vilicu, vilični zglob, a djelomično i strukture smještene iznad usta. Koristi se kada je potrebno dobiti uvid u sve zube i okolne koštane strukture. Važan je alat za dijagnozu i tretman stomatoloških problema. No, naravno, nijedan uređaj ne može zamijeniti dodatan vizualni pregled od strane stomatologa.

Kako poslati ortopan?

Možete nam poslati vaš ortopan putem e-maila ili dodati u polje kontakt forme. Ako ga šaljete e-mailom dovoljno ga je okrenuti prema izvoru svjetla, uslikati ga digitalnim fotoaparatom i poslati nam slike. Naši doktori će proučiti vaš slučaj i odlučiti koje je najbolje rješenje za vas. Pismenu ponudu na kojoj će jasno biti označeni radovi koje vam predlažemo i raspored zahvata poslat ćemo vam mailom u roku od nekoliko dana.

Je li prvi pregled kod vas besplatan?

Prvi pregled u našem centru je besplatan. Prvi korak svakog pregleda je snimanje ortopantomogramom iz kojeg vidimo stanje obje vilice. Nakon pregleda i kratkog razgovora s doktorom dobiti ćete pismenu ponudu na kojoj će jasno biti označeni radovi koje vam predlažemo i prijedlog rasporeda zahvata.

Koji su načini plaćanja?

Plaćanje možete izvršiti gotovinom i kreditnim karticama.
Cijena pojedinog zahvata može varirati u odnosu na iskazani cjenik.

Kako spriječiti nastanak karijesa i očuvati zdravlje zubi?

Dva su čimbenika kojima se može preventivno djelovati na zdravlje usta i zuba:

  • osobna higijena
  • pravilna prehrana

U svakodnevnom životu čovjeku je na raspolaganju više načina i mogućnosti za dobro održavanje higijene usta i zuba.

Osobna higijena

Korištenje četkice i paste za zube je najčešći i najbitniji način. Četkicom se uklanjaju sve naslage sa zuba, desni i jezika, što pridonosi čistoći i svježini usta. Zube i usta je neophodno prati najmanje dva puta dnevno, ujutro, nakon ustajanja, prije doručka, i navečer, prije spavanja.

Četkice za zube

Četkice za zube se razlikuju u odnosu na veličinu (male, srednje, velike), oštrinu (meka, srednje i tvrda), kao i u materijalu (napravljene od umjetnih ili prirodnih materijala). Ne preporučuje se upotreba tvrdih četkica jer mogu oštetiti zubnu gledj i dovesti do povlačenja desni. Pranje zuba treba da traje oko 5 min.
Potrebno je jednom u dva meseca menjati četkicu, a ako je potrebno i ranije.

Interdentalne četkice

Preporučuje se njihova upotreba umjesto zubnog konca. Za lakše korištenje dobije se i nastavak na koji se postavi interdentalna četkica. Ima ih u različitim veličinama a pacijentu se preporučuje veličina na osnovu razmaka izmedju dva susjedna zuba.

Paste za zube

Većina pasta za zube koje se koriste u svakodnevoj upotrebi imaju u svom sastavu sve potrebne sastojke koji doprinose kvalitetnom korištenju. Osnovni i najbitniji sastojak pasta za zube je fluor, koji se nalazi u obliku natrij fluorida ili monofluorofosfata. Osim fluora sadrže i abrazive, zaslađivače, deterdžente, boje i različite arome.

Tečnost za ispiranje usta

Značajan dio dobrog oralnog zdravlja može se prepisati i korištenju tečnosti za ispiranje usta. One najčešće sadrže klorheksidin ili fluor i koriste se isključivo po uputstvu proizvođača ili pod kontrolom stomatologa.

Pravilna prehrana

U svakodnevnoj prehrani u organizam se unosi hrana različitog sadržaja i količine. Kako za opšte zdravlje, tako i za zdravlje zuba potrebno je voditi računa o što većem unosu sirove, neprerađene hrane, odnosno korištenje svježih namirnica, voća i povrća. Vrlo je važno da se navečer prije spavanja, a nakon pranja zuba, ne unosi hrana jer je noć razdoblje kada su u ustima najbolji uvjeti za razvoj bakterija a samim tim i za razvoj karijesa.

Redovite kontrole kod stomatologa

Za oralno zdravlje svakog pojedinca brine se stomatolog, koji prati stanje u ustima pacijenata tokom redovnih šestomjesečnih pregleda, i ovisno o potrebama daju odgovarajuće savjete i primjenjuju odgovarajuće terapeutske metode, a sve u cilju održavanaj dobrog stanja u ustima.

Ako imate bilo kakvih pitanja, slobodno nam pošaljite poruku.